Gyümölcsös telepítése

Az igaz ember „lészen, mint a fa, mely folyóvíz mellé plántáltatott: megadja gyümölcsét a maga idejében. Levele el nem hull, és szerencsével jár mind, amit cselekszik.”

Balogh Péter Piusz gödöllői premontrei apát az 1. zsoltárt idézve köszöntötte a megjelenteket, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Balczó Bertalan helyettes államtitkárt és Böjte Csaba ferences atyát a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ rendezvényén, Tápiószelén.

Az esemény megemlékeztek az idén 10 éves „A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről” szóló megállapodásról, valamint átadták a 200. gyümölcsöskert emlékplakettet Piusz apát úrnak. A 200. kert a 900 éves jubileumát ünneplő premontrei rend gödöllői apátsága által ellátott nagykökényesi plébánián létesült idén ősszel. A programhoz csatlakozott a dévai árvaházat létrehozó és üzemeltető Böjte Csaba szerzetes is a ferences rend képviseletében.

Nagykökényesen közel 850 éve telepedtek le a premontreiek, a török pusztítást követően a szerzetesi élet teljesen megszűnt. 2019-ben tértek vissza a premontreiek, immár Gödöllőről, a település lelkipásztori szolgálatát ellátni és az önkormányzattal együttműködve elősegíteni annak fejlődését is.