Fényképes beszámoló a „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című tudományos jubileumi konferenciáról

2023. november 28-29-én került megrendezésre a premontrei rend gödöllői megtelepedésének és iskolaalapításának 100. évfordulójának tiszteletére meghirdetetett „Premontreiek 100 éve Gödöllőn” című tudományos jubileumi konferencia.

A kétnapos, nagyszabású eseményen 7 szekcióban összesen 25 előadást hallgathattak meg a résztvevők. Az izgalmas és tartalmas előadások témái a gödöllői premontrei rend és az általa fenntartott iskola múltját, valamint a társadalomra és Gödöllőre tett hatását mutatták be. Az előadók közt neves, itthon és külföldön is elismert kutatók mellett a Premontrei Iskolaközpont három végzős tanulója is képviseltette magát.

Az első napot ünnepi vesperás, majd hangverseny és állófogadás zárta.

Köszönjük szépen ezt a két napot az előadóknak, a Gödöllői Királyi Kastély vezetőségének, a Gödöllői Városi Múzeum és a Gödöllői Királyi Kastély munkatársainak, a Premontrei Kántorátusnak, a Capella du Mont és a Savaria Barokk Zenekar fellépőinek és természetesen a résztvevő hallgatóságnak!Külön köszönet illeti Czeglédi Noémit, a Gödöllői Városi Múzeum főmúzeológusát és Kara Annát, a Gödöllői Premontrei Apátság levéltárosát, akik hosszú időn keresztül, lankadatlan erőfeszítéssel, gondos alapossággal szervezték meg és készítették elő a konferenciát.

Szöveg: Szakmány Csaba

Fotó: ODPictures Art Studio