Képes beszámoló a november 11-i gödöllői alumni-napról

November 11-én tartottuk idei őszi alumni-találkozónkat Gödöllőn. Ahogy tavaly, most is egykori diákjainkat és tanárainkat valamint családjukat vártuk erre az eseményre. A hozzátartozókkal együtt közel 150-en voltunk együtt.

Az idei találkozó központi témája az épülő, január 23-án felszentelésre kerülő Premontrei Apátsági templom volt. A napot laudessel kezdtük, majd Balogh Piusz apát úr köszöntője következett. Ebben a résztvevőknek összefoglalta, miért és hogyan is épül az apátsági templom. A gödöllői letelepedésüknek 100 éves évfordulóját ünneplő premontrei rendnek régi álma teljesül majd, hiszen száz évvel ezelőtt a premontrei épületegyütteshez tervezett templom pénzhiány miatt sajnos nem épülhetett meg. Most a rend, a plébániai hívek és az iskola közössége számára épül a templom.

A délelőtt folyamán a résztvevők meghallgathatták a templom építésén és díszítésén munkálkodó szakemberek, művészek interaktív, vetítéssel kísért előadásait. Eljött Zobay Nagy László építész, a templom tervezője, aki elmesélte, hogy hogyan és milyen szempontok szerint készítette a terveket. Gál Lehel üvegfestőművész a készülő üvegablakokról mesélt, hozott terveket és már elkészült üvegablak-részletek bemutatásával avatta be a hallgatóságot az izgalmas részletekbe. Agárdi-Kovács Attila, szobrász- és festőművész, a készülő Szent Ágoston-szoborról mesélt, a helyszínen bemutatva a szobor kicsinyített mását, valamint a templom készülő, festett díszítéseiről tartott fényképekkel kísért bemutatót.

Az előadások ideje alatt a plébánián működő Anyaklub lelkes tagjai tartottak zenés foglalkozást kisgyermekeknek és szüleiknek, valamint lehetőség volt kézműveskedésre is a vezetésükkel.

A programok után kezdődött az ebéd, valamint vezetett csoportokban az iskola- és a templombejárás. A résztvevők az eső ellenére is nagy lelkesedéssel tekintették meg az épülő templom bizonyos részeit és szemlélhették meg testközelből azokat a dolgokat, amikről a délelőtti előadásokban hallhattak.

Bízunk benne, hogy minden résztvevő jól érezte magát a programon, várunk mindenkit vissza jövőre is!

Köszönjük mindazok segítségét, akik munkájukkal hozzájárultak a nap sikeréhez: a konyhai dolgozóknak, a segítő diákoknak, az Anyaklubnak, gondnokunknak, az iskolavezetésnek és mindenkinek!

A jubileumi időszak következő eseménye a rend- és iskolatörténeti konferencia lesz november 28-29-én a Gödöllői Királyi Kastélyban, melyre szintén szeretettel várunk mindenkit, lehet még regisztrálni!

Szöveg: Szakmány Csaba

Képek: OD Pictures Art Studio