Élménybeszámoló és fényképek a június 10-i családi Szent Norbert-napról

2023. június 10-én tartottuk öregdiák Szent Norbert-napi találkozónkat, melyet most, a gödöllői premontreiek letelepedésének 100 éves évfordulójára meghirdetett jubileumi időszakban a Premontrei Iskolaközpont szervezett az Öregdiák Egyesülettel együtt.

A napot most is szentmisével kezdtük a Fácán soron, majd a Norbertinum előtt álló kopjafánál megemlékeztünk elhunyt tanárainkról és diáktársainkról, az Öregdiák Egyesület koszorút helyezett el Fényi Ottó atya sírjánál is. Ezután kezdetét vette a színes programokban bővelkedő családi nap: gyermekeknek foglalkozásokat tartott a premontrei plébánián működő Anyaklub, valamint a gimnáziumba járó cserkészek. Az udvaron ugrálóvár okozott örömet kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt. Ezzel párhuzamosan sor került az egyházzenész öregdiákok és tanárok „szekcióülésére”, az Öregdiák Egyesület összejövetelére, meghallgathattuk öregdiákok beszámolóit arról, hogy érettségijük után hol, miben találták meg hivatásukat, mit adott nekik ehhez a Premi. Az Auditóriumban a közelmúltban elhunyt Törpényi Sándor, zongoratanárunk emlékére adtak kamarakoncertet egykori tanítványai, kollégái, tisztelői. A büfében ropogtatnivaló, ásványvíz és kávé várta a betérőket, de itt lehetett vásárolni legelőször a 100 éves jubileumra készített pólókból és ajándéktárgyakból, pl. kulcstartót, esernyőt, bögrét, tollat. Az ebédet a B épületi ebédlőben fogyaszthattuk el, majd a nap végén Piusz atya vezetésével megtekinthettük a kibővített és megújított Fácánosi Premontrei Sírkertet és az épülő apátsági templomot, biztonságos távolságból. A nap végén elénekelt ünnepi Szent Norbert-vesperáson már csak a legelszántabbak vettek részt.

Bízunk benne, hogy jól érezte magát az a közel 200 résztvevő (öregdiákok és családtagjaik), akik ellátogattak hozzánk. Nagy örömünkre szolgált, hogy az államosítás előtti iskola egykori diákjai közül is többen eljöttek.

Hálásan köszönjük mindenkinek, aki szervezéssel, előkészítéssel, helyszíni jelenléttel és segítséggel támogatta, hogy ez a nap létrejöhessen.


Szöveg: Szakmány Csaba

Képek: OD Pictures