100 év – 34 kép(p)en

A Gödöllői Premontrei Apátság és a gödöllői Premontrei Iskolaközpont jubileumi időszakot hirdet a premontreiek gödöllői letelepedésének és iskolaalapításának 100., valamint a gimnázium újraindulásának 30. évfordulója alkalmából. A jubileumi időszak 2023. március 6-án, Fényi Ottó atya halálának évfordulóján indul és 2024. november 29-én, Takács Menyhért halálának évfordulóján zárul. Ebben az időszakban a gimnázium és az apátság számos rendezvényt, programot és egyéb megemlékezést, ünnepséget kíván szervezni. A jubileumi időszak megnyitására hangolódva bő egy hónapon át megosztunk egy-egy képet és hozzá kapcsolódóan egy rövid szöveget, idézetet. A képeket válogatta és a szövegeket írta Kara Anna levéltáros, lektorálta Balogh P. Piusz O.Praem. apát.


A képeket az apátság és a gimnázium Facebook-oldalán és Instagram oldalán tesszük közzé, de összegyűjtve ezen az oldalon is visszakereshető.


1. Természetrajz óra a kassai premontrei főgimnáziumban, 1905-ben.

(A kép forrása: A jászóvári premontrei kanonokok kassai főgimnáziumának jelentése az 1905–1906. isk. évről. Kassa, 1906.)

„Szeretnünk kell tanítványainkat mind egyformán és válogatás nélkül.”

Takács F. Menyhért jászóvári apát, prépost-prelátus gondolata (1912).2. A magyar Vörös Hadsereg kassai bevonulását ünneplő emberek, 1919 június elején

(A kép forrása: https://mandadb.hu/tetel/8957/Voros_Riport_Film_11_1919_junius.)

…azonban július 5-én, a magyar egységek visszavonulása után, ismét a cseh csapatok vették birtokukba a várost. Július 17-én katonai erőszakkal bezárták/államosították a helyi premontrei konviktust, augusztus 26-án a rozsnyói, szeptember 11-én a kassai premontrei főgimnáziumot.

Szerzetestanáraik állástalanokká váltak.


3. Vass M. Keresztély jászóvári premontrei szerzetestanár portréja

(A kép forrása: Gödöllői Premontrei Apátság Levéltára.)

1919. szeptember 7-én a kassai dómban celebrált miséjén – prédikációjában – párhuzamot vont az 1619-ben kivégzett kassai vértanúk, illetve a 300 évvel később a rendje ellen elkövetett igazságtalanságok és jogtalanságok között. Bátor tettének következménye:

első premontreiként utasították ki Csehszlovákiából.