Házszentelés

„Könyörögjük és kérjük Jézus Krisztust, a mi Urunkat, hogy áldva áldja meg ezt a hajlékot és minden lakóját! …”

A Katolikus Egyház ősi hagyománya, hogy nemcsak emberekre kérhetjük Isten áldását, hanem fontos tárgyakra is. Pl: gyertya, rózsafüzér, szentek képe v. szobra, jármű, imakönyv, étel, lakóhely…

Minden esztendőben Vízkereszt ünnepéhez kapcsolódva kérjük Isten áldását otthonainkra, amely az Egyház alapsejtjének, a családnak a szentélye, és legfontosabb élettere.

Gödöllőn (január 7.) – 5 csoportban, 25 helyen —

Zsámbékon (jan 7, 8, 14, 15) – 9 csoportban, 45 helyen   –   szenteltünk házat

Mányon (január 7.) – 6 csoportban, 35 helyen —

Az énekes házszentelésnek már jeles hagyománya van rendi plébániáinkon. A házszentelésnek van egy vezetője, aki – ha megoldható – legyen felszentelt személy (pap vagy diakónus), de a sok házszentelés miatt lehet más kiválasztott személy is. A vezetőnek mindig vannak kísérői; az énekes házszentelőnél pár jó hangú gyermek vagy fiatal; nem énekes alkalom esetén pedig ministráns fiúk. A házszentelés lényegi részét alkotják: könyörgések, evangéliumi részlet, áldás mondások, szenteltvíz hintés, végül az évszám és az áldás felírása a szemöldökfára. Az énekes házszentelésnek a szép énekek adnak különleges színt; vannak plusz eszközei is, mint a csillag, a korona (1 v. 3) és a csengő.

Énekes házszentelés – Mány

20+C+M+B+17

Caspar, Melchior, Balthasar = Gáspár, Menyhért, Boldizsár

Christus Mansionem Benedicat! = Krisztus ezt a hajlékot áldja meg!