Megszentelt élet éve

A szerzetesek „olyan férfiak és nők, akik felébreszthetik a világot. A megszentelt élet prófécia. Isten azt kéri tőlünk, hogy lépjünk ki fészkünkből, és induljunk el a világ határai felé, kerülve a kísértést, hogy azokat magunkhoz idomítsuk. Ez a legkonkrétabb módja annak, hogy kövessük az Úr példáját” mondta Ferenc pápa.

A megszentelt élet éve

szerzetesekeveVAz advent első vasárnapján (2014. november 30.) a Szent István bazilikában Erdő Péter bíboros vezetésével bemutatott ünnepi szentmisével elkezdődött a megszentelt élet éve.
A Ferenc pápa által a világegyház számára meghirdetett tematikus év magyarországi megnyitása volt az esemény, melyen jelen voltak a Magyarországon működő szerzetesrendek és a megszentelt életet élők más közösségeinek képviselői.
Ebben az évben imádkozunk a szerzetesi életet élő testvérekért és nővérekért, könyörgünk hivatásokért és szeretnénk jobban megismerni a megszentelt életet élő színes közösségeket.

A 2016. február 2-ig tartó megszentelt élet évében három kiemelt programra kerül sor, mondta Ulrik M. Monika SSND, az év koordinátora a megnyitó szentmisét követő sajtótájékoztatón.
2015. április 25-én rendezik meg a megszentelt életet élők találkozóját és zarándoklatát Mátraverebély-Szentkúton hivatásuk közös megünneplése céljából.
2015. szeptember 18-19-én Budapesten egy több ezer embert megszólító, szabadtéri rendezvény formájában – amely a Szerzetesek Tere nevet fogja viselni –, mutatkoznak be a magyarországi szerzetesrendek, színes, izgalmas és változatos programok, műhelyek és személyes találkozások keretében.
2015. november 14-én konferenciát rendeznek a Sapientia Nap keretében, melynek fő témakörei a következők lesznek: A szerzetesi élet teológiája; Az egyén és közösség; Merre hívja ma a Lélek a szerzetességet?

Az országos, kiemelt rendezvényeken túl az egész év során egyházmegyei szintű, több rend közös szervezésében történő és az egyes rendek saját keretein belül is zajló események várhatók, amelynek részleteiről a megszentelt élet éve honlapján, a szerzetesek.hu honlapon tájékoztatnak.