900 év 900 fa

2021-ben ünnepli alapításának 900. évfordulóját a Premontrei Rend, ehhez kapcsolódóan került meghirdetésére a „900 év 900 fa Program” az Agrárminisztérium támogatásával. Magyarország Kormánya ezzel a programmal is üdvözli a Rend jubileumát.Fazakas Márton csornai premontrei apát és Gyopáros Alpár kormánybiztos úr közös kezdeményezése, hogy Premontrei Rendhez köthető településeken faültetéssel is állítsanak méltó emléket a kerek évforduló kapcsán. Az előterjesztést támogatva Dr. Nagy István agrárminiszter úr és Zámbó Péter államtitkár úr biztosítja a 900 darab facsemetét a kecskeméti KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészete megbízásával.

A Gödöllői Premontrei Apátság már gödöllői letelepedését követően is nagy figyelmet fordított területének ápolására, fásítására és zöldítésére, az elültetett fák jelentős része az azóta épült társasházak helyén álltak:

„(…) széltörőnek, por- és füstfogónak elültettünk 3000 db feketefenyő csemetét, 300 db jegenyenyárfát, 100 db jegenyeakácot, 6000 db gleditschiát, 10 db olajfüzet és 10 db ezüstlevelű hársfát. (In: A Jászóvári Premontrei Kanonokrend Gödöllői Reálgimnáziumának és Szent Norbert–Nevelőintézetének értekezleti jegyzőkönyve, 1926. november 29. Gödöllői Premontrei Apátság Levéltára)
„Lombok alatt kanyargó széles utat vezettünk e helyhez [ti. a temetőhöz], szegélyezésül pedig több mint 3000 fenyőcsemetét ültettünk melléjük. Ezenkívül az elmúlt iskolaévben ültetésre került 200 darab piramis-akác, 300 darab jegenyenyárfa, több mint 100 darab egyéb díszfa, kerítésül pedig 9500 darab gleditschia és sok díszbokor. Az utánpótlás céljából berendeztünk egy erdei- és egy gyümölcsfaiskolát. Így iparkodtunk egyrészt a környékező vadon erdő közelebbi részeit parkosítani, másrészt pótolni azokat a fákat és cserjéket, melyeket az építkezés haladása, új utak készítése miatt sokszor fájó szívvel kell kivágnunk. (…) de ez sem nyújt védelmet a rosszakaratú emberek ellen, akik nehezen tudnak leszokni a forradalmi idők szabadosságáról.” (In: A Jászóvári Premontrei Kanonokrend Gödöllői Reálgimnáziumának és Szent Norbert–Nevelőintézetének Értesítője az 1926–1927. iskolai évről. Szerk.: Dr. Stuhlmann Patrik, rektor-főigazgató. Budapest, 1927. 65.)
„Ma kezdtük meg a tavaszi ültetést. Sorra kerül 120 szelídgesztenyefa, 6000 fenyőcsemete, kb. 200 db díszcserje.” (In: A Jászóvári Premontrei Kanonokrend Gödöllői Reálgimnáziumának és Szent Norbert–Nevelőintézetének értekezleti jegyzőkönyve, 1930. március 28. Gödöllői Premontrei Apátság Levéltára)

Az Apátság az elmúlt évek terület- és parkrendezéseihez kapcsolódóan 17 000 csemetével erdőt telepített, valamint a parkban 34 díszfát ültetett el.

A „900 év 900 fa Program” keretében 3 fafajta került kiválasztásra, így az Apátsághoz tartozó parkban 45 platán, 45 magas kőris és 10 nyírfa kerül telepítésre. A fák helyei tájépítészeti, parkrendezési és -fenntartási szempontok alapján, a közművek elhelyezkedésének figyelembevétel lettek kijelölve.

A Gödöllői Premontrei Apátság mellett Csorna, Keszthely és Zsámbék városokban, Szany Nagyközségben, Türje, Mórichida, Dör és Jánoshida községekben ültetik el az összesen 900 emlékfát.